Nutricionisti Altin Joka, ka shpjeguar se pjesa toksike e paracetamolit që përdorin njerëzit për qetësimin e dhimbjeve, shkon në mëlçi ku akumulohen dhe shkakton dëmtime të rënda.
“Paracetamoli vepron në sistemin nervor, në hipotalamus, krijo një mpirje të sistemit nervor për të bërë uljen e temperaturës. Në momentin që kalon në qarkullimin e gjakut ai konvertohet në substanca të ndryshme që transformohet në bazën enzimatike, por ka një problem; një pjesë e tyre shkon në veshka për t’u filtruar dhe pjesa toksike më e rëndë e paracetamolit kalon në mëlçi, ndaj duke u akumuluar në mëlçi, kohë pas kohe kjo do të sjellë problematika.
Unë kam 25 vjet që nuk kam pirë paracetamol, mund të përdoret kamomili që është një analgjezik shumë i mirë.
Është fara e zezë, për fëmijët uthulla e mollës me xhinxher dhe mjaltë. Për ulje të temperaturës mund të konsumohet 2 lugë uthull molle nga goja dhe uthull rrushi, një garzë vihet rreth ballit dhe pjesës së tëmthave, me një tjetër mbështillen këmbët, çaji i rrodhes me xhinxher dhe mjaltë, shton djersitjen dhe çon në uljen e temperaturës”, tha ai në Euronews.
Një Hulumtimi i ri i publikuar në dhjetor 2024 i udhëhequr nga ekspertë në Universitetin e Nottingham-it, ka zbuluar se doza të përsëritura të paracetamolit tek njerëzit shoqërohet me një rrezik të shtuar të ulçerave të stomakut, dështimit të zemrës, hipertensionit, sëmundjeve të veshkave.