ITALI– Më 6 Prill festohet Dita Ndërkombëtare e Carbonarës, një nderim për një nga recetat më të dashura të kuzhinës italiane – spaghetti alla carbonara.
Kjo ditë u krijua në vitin 2017 nga Shoqata Italiane e Industrive të Ëmbëlsirave dhe Pastës (AIDEPI) në bashkëpunim me Organizatën Ndërkombëtare të Pastës, duke ftuar dashamirës të ushqimit nga e gjithë bota të shijojnë dhe ndajnë pasionin e tyre për këtë pjatë klasike.
E lindur nga kuzhina tradicionale romake, carbonara përgatitet me vetëm pesë përbërës autentikë: pasta, guanciale (mish derri i tharë nga faqja), djathë Pecorino Romano, vezë dhe piper i zi. Megjithëse receta është bërë simbol i Italisë, origjina e saj mbetet ende subjekt debati.
Disa teori thonë se ajo u krijua nga punëtorët italianë të qymyrit (carbonai), ndërsa të tjera sugjerojnë se lindi gjatë Luftës së Dytë Botërore, kur ushtarët amerikanë në Itali kombinuan racionet e tyre me vezë dhe bacon me pastën vendase./WN/Radar.al
Çfarë fshihet pas trembjes në gjumë dhe ëndrrave me shkallë?
Paradoksi i tregut të pronave të paluajtshme: 180 mijë banesa boshe në Kosovë